Yazıcı, bilgisayarlarda kullanılan harici donanım birimleri içerisinde çok büyük bir öneme sahiptir.Yazıcılar sayesinde bilgisayarda hazırlanan resim ve metin dosyaları kağıt üzerine yazdırılabilir. Bilgisayara genellikle USB veya RJ45 aracılığıyla bağlanırlar. Bazı yazıcıların faks çekme, tarama ve fotokopi çekme gibi özellikleri de vardır.
Yazıcı Çeşitleri
Genel amacı hazırladığımız dosyaları kağıda yazdırmak olan yazıcılar, bu işlemi farklı çalışma prensibi ile yaptıkları için ortaya birçok yazıcı çeşidi çıkmıştır. İşte yazıcı çeşitleri...
Karakter Yazıcılar
Daktiloya benzer bir yapısı olan karakter yazıcılar, ilk yazıcı türüdür. Çalışma prensibi de tıpkı daktilo gibidir. Fakat bu yazıcı türü karmaşık elektronik yapısı, düşük hızı ve sınırlı grafik baskı yeteneğinden dolayı günümüzde kullanılmamaktadır.
Nokta Vuruşlu Yazıcılar
Yazıcı üzerinde bulunan baskı iğneleri, bilgisayardan gelen verilere göre elektromıknatıs yardımıyla kağıt ile yazıcı arasında bulunan şeride nokta vurarak çıktı alınmasını sağlar. Sınırlı çözünürlük ve grafik yetenekleri, sesli çalışma, düşük hız gibi dezavantajları vardır. Günümüzde bazı muhasebe kayıtlarını tutmak amacıyla halen kullanılmaktadır.
Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar
Bu yazıcı türünün çalışma prensibi nokta vuruşlu yazıcılar ile aynıdır. Fakat nokta vuruşluyazıcılardaki vurma noktaları yerine baskı ortamına püskürtülen boyar madde vardır. Günümüzde en yüksek baskı çözünürlüğüne sahip olan bu yazıcılar, diğer yazıcılara göre sessiz ve küçük bir yapıya sahiptirler. Bu yazıcı türü kullandığı püskürtme yöntemine göre; piezoelektrik, ısıl ve sürekli olmak üzere 3'e ayrılır.
Lazer Yazıcılar
Piyasaya en son sürülen bu yazıcı türü, diğer yazıcılara göre daha sessiz ve hızlıdır. Ayrıca yüksek baskı kalitesine sahip olduklarından dolayı yoğun bir kullanıma sahiptir. Bilgisayardan gelen sinyaller lazer yardımı ile ışığa duyarlı olan baskı silindirinin üzerine çizilir. Böylece baskı silindirinin çizilen kısımları durgun elektrik ile yüklenir. Durgun elektrik ile yüklü olan alanlara baskı tozu parçacıkları (toner) yapışır. Yapışan bu baskı tozları, dönen silindir tarafından baskı ortamına (kağıt) aktarılır. Daha sonra baskı ortamı 100-150 °C sıcaklığa sahip olan sabitleme silindirlerinin arasından geçirilir ve hava üflenerek baskı ortamı soğutulur. Tüm bu işlemlerden sonra baskı tamamlanmış olur.